Všečkajte nas

o nas

17. 12. 25
posted by: Administrator
Zadetkov: 1130

Začetki našega ansambla segajo v konec leta 1992. V mesecu marcu naslednje leto smo imeli svoj prvi uradni nastop, na prireditvi »Veselo v Kamnik«, ki jo je organizirala Mestna godba Kamnik. Nastop smo izvedli v prvotni zasedbi treh ustanovnih članov: Martin Vodlan - harmonikar, Aleš Jerman - basist, Bojan Urbanija - kitarist.

Ime ansamblu je predlagal vodja in harmonikar zasedbe Martin. Viharnik je drevo, ki v planinah kljubuje viharjem, dežju, snegu … in velja, kot simbol trdoživosti, katero pa tudi mi člani ansambla potrjujemo z dvajset letno prisotnostjo na slovenski narodnozabavni sceni.

Še istega leta 1993 se nam je pridružila pevka Tanja Grabrijan, s katero smo v letu 1994 izdali svojo prvo kaseto »S PRIJATELJI NAPOT«. Tanja je bila avtorica nekaterih besedil in tudi melodij na kaseti.

Naslednje leto 1995 se je od ansambla poslovil kitarist in pevec Bojan Urbanija, katerega sta nadomestila kitarist Marko Spruk in pevec Grega Kren. Zasedba se je tako povečala na zdajšnjih pet članov. Leta 1996 smo v tej zasedbi posneli in izdali drugo kaseto »ZGODBA O VIHARNIKU«. Tanjo pa je še isto leto nadomestila, pevka Sabina Vidovič.

Za tretji projekt, z naslovom »ZAKLAD NARAVE« smo si vzeli malo več časa, izšel je leta 2000 na kaseti in prvič tudi na CD plošči. Potrdil se je naš zven, katerega značilnost je pevski duet in štiriglasno petje, začinjeno z odločnim gorenjskim ritmom inštrumentalnega tria.

Priprave na deseto obletnico ansambla so se začele leta 2003, vendar so se zavlekle v naslednje leto. Tako smo v letu 2004 z rahlo zamudo praznovali deseti jubilej in ga obeležili z velikim koncertom v športni dvorani Komenda. Pred koncertom pa je izšel naš četrti projekt z naslovom »HARMONIKA JE KRIVA«. Izdali smo ga pri založbi KRT, kot tudi prejšnjega. Za izdano naklado obeh, nam je direktor založbe Dominik Krt podelil srebrno ploščo.

Koncert nam je odlično uspel, zato je postal tradicionalen. Ker se dogaja v mesecu marcu, ko praznujejo žene in matere smo ga po ideji soorganizatorja prireditve Srečka Korbarja poimenovali »Šopek za mami«.

Leto 2005 smo tako začeli z omenjenim koncertom in tudi novim članom. Basista in enega od ustanoviteljev ansambla Aleša Jerman je zamenjal odličen glasbenik Samo Kališnik. Samo izhaja iz znane glasbene družine, saj je njegova mati Joži Kališnik vrsto let prepevala pri ansamblu bratov Avsenik.

V letu 2008 smo, na že omenjenem koncertu »Šopek za mami«, obeležili petnajsto leto delovanja ansambla. Obenem pa je izšel naš peti album, »KAMNIK NAŠE MESTO«, ki je zaokrožil naše petnajstletno delovanje.

Konec leta 2010 se je zgodila nova menjava. Po šestih letih odličnega sodelovanja je ekipo zapustil Samo Kališnik, mesto basista je zasedel David Smolnikar.

24. marca 2012 je bil za nas velik dogodek, saj smo s koncertom Šopek za mami stopili v 20. obletnico delovanja ansambla. Na dan koncerta je izšel naš novi projekt, že šesti po vrsti z naslovom »ROŽE Z NEBA«. V letu 2012 se je tudi zgodila kadrovska sprememba na mestu basista. Po odhodu Davida je mesto zapolnil Jernej (Nejc) Plahuta, ki je tudi vokalno ansambel obogatil z prodornim drugim basom. V letu 2013 je zasedbo, zapustil tudi pevec Gregor Kren, odločil se je za samostojno pot, zamenjal ga je Mare Cerar, prej dolgoletni član ansambla Grintovci.

Posneli smo okrog 60 avtorskih skladb. Sodelovali z nekaterimi znanimi imeni iz sveta narodnozabavne glasbe. Za omenjene projekte so nam besedila pisali: Bernard Miklavc, Fanika Požek, Vera Šolinc, Ivan Sivec, Majda Rebernik, Jožica Kališnik, Urška Vrhovec… Večino glasbe je napisal član in vodja ansambla Martin Vodlan. Tako in drugače pa smo sodelovali še z: Robijem Smolnikar, Dominikom Krt, Francijem Lipičnik, Rajkom Vavpetič, Primožem Kosec, Srečkom Korbar, Zdravkom Šink…Vsem omenjenim in ne omenjenim se lepo zahvaljujemo za pomoč na naši glasbeni poti.

Poleg tega, da igramo na raznih zabavah, koncertih, porokah in veselicah po Sloveniji, smo gostovali po državah Evrope: Avstriji, Franciji, Švici, Nemčiji, Švedski…Sodelovali smo na najpomembnejših festivalih ( ptujski, števerjanski, vurberški…), kjer smo se vedno uvrščali v finale, ali na vidna mesta. Na festivalu narodnozabavne glasbe »Lenart 2005« smo dosegli drugo mesto strokovne žirije. Leta 2010 smo v Domžalah prejeli bronastega slavčka. Kot gostje smo nastopali v razno raznih oddajah na nacionalni RTV (Veselo po domače, Veseli pušeljc, Koncert iz naših krajev, Četrtkov večer, Na zdravje…), in na raznih radijskih in TV postajah po vsej Sloveniji.

Vrh